19/12/2010: Club Brugge K.V. – R.S.C. Anderlecht

Het is koud buiten. Een grote hoeveelheid sneeuw is de afgelopen nacht uit de lucht komen vallen. De wegen zijn nagenoeg onbegaanbaar. Het voetbal ondervindt hier hinder van; veel wedstrijden vinden geen doorgang. Club Brugge anticipeert hierop en plaatst een oproep op de officiële clubsite: komt allen helpen het veld sneeuwvrij te maken! Om 04:30 de volgende morgen staan ongeveer 150 vrijwilligers klaar met sneeuwschuivers en ander materiaal wat van pas kan komen. Het toont de bereidwilligheid en loyaliteit van de Club-supporters. Een uur later is het veld volledig sneeuwvrij. Om 08:30 komt arbiter De Bleeckere langs om het veld te keuren. De vrijwilligers hebben hun werk uitstekend gedaan, het veld wordt al snel goedgekeurd. We gaan spelen om 13:00.

Het Jan Breydel in het winterse landschap.

En dus moet ik mij een weg zien te banen richting Brugge. In eerste instantie verloopt dit voorspoedig. Een parkeerplaats vinden blijkt echter een hels karwei. Dit zorgt er zelfs voor dat ik het begin van de wedstrijd niet meekrijg. Het ophalen van de kaarten gaat echter snel. Doordat de Club-supporters de spelers van Anderlecht bekogelen met sneeuwballen wordt de wedstrijd zo’n 10 minuten stilgelegd; een geluk bij een ongeluk. Ik neem plaats op de benedenring van de West-tribune. Ondanks mijn zitplek kies ik ervoor te gaan staan bij een groepje supporters verderop. Zitten bij deze vrieskou is alles behalve aangenaam en bij een goed resultaat voor Club valt er misschien nog wat te springen en feesten. In de eerste helft is Blauw-Zwart de bovenliggende partij en krijgt het de beste kansen. Een doelpunt zou een welkome opsteker zijn voor de kwakkelende ploeg van Adrie Koster, maar blijft helaas uit.

Uitverkocht huis vanmiddag.

De ploeg die in de tweede helft op het veld verschijnt is geen schim van de equipe die het Paarswit in het eerste bedrijf zo moeilijk maakte. Wat er in de kleedkamer heeft plaatsgevonden, is mij een raadsel. Club wordt overlopen door Anderlecht, wat vooral in de counter levensgevaarlijk is. De snelle vleugelspelers Boussoufa en Legear en wendbaar blok beton Lukaku brengen de verdediging van de Bruggenaren vele malen in verlegenheid. Het 17-jarige supertalent van Congolese afkomst tekende zelf voor de 0-1. Even daarna is het bijna gelijk via een kopbal van invaller Kouemaha, maar de Poolse stormram Wasilewski haalt de bal van de lijn. Daarna begon het counteren voor de hoofdstedelingen. Club kon nauwelijks nog serieuze mogelijkheden creëren, waarop Boussoufa na de zoveelste counter eindelijk de trekker overhaalde en de 0-2 eindstand op het bord zette. De Club-supporters hadden genoeg gezien en baanden zich een weg uit het stadion. De meegereisde fans van Anderlecht vierden hun feestje.

De Noordtribune is snel leeggestroomd na het laatste fluitsignaal.

Het Jan Breydel-stadion heeft een capaciteit van 29.042. Club en stadsgenoot Cercle spelen sinds 1975 in dit onderkomen, maar inmiddels zijn er alweer plannen voor een nieuwe thuishaven met een aanzienlijk hogere capaciteit. Nu het WK van 2018 definitief niet in Nederland en Belgie wordt gespeeld en Club de laatste jaren matig presteert, lijkt het me zinvol om deze plannen nog eens te overdenken. Het huidige stadion mag dan niet moeders mooiste zijn, maar de capaciteit is ruim voldoende voor de grootste club van Brugge. Dan even de randzaken. De catering rondom het stadion is erg degelijk en goed geregeld. Drank en eten kan gewoon met contant geld worden gekocht in plaats van een irritant muntensysteem. De hamburgers zijn erg lekker. De clubshop stroomt vol na de wedstrijd, maar het lukt me wel vrij snel en makkelijk om een sjaaltje te kopen. Enige grote nadeel is het parkeren. Hopelijk denken ze daar beter over na wanneer het nieuwe stadion er daadwerkelijk komt.

Club Brugge K.V. – R.S.C. Anderlecht 0-2
Jupiler Pro League 2010/2011
Toeschouwers: 27.424
Gele kaarten: Akpala, Vargas, Dalmat (BRU) Juhasz, Lukaku, Boussoufa (AND)

0-1 Lukaku ’58
0-2 Boussoufa  ’88

Club Brugge:

1. Stijn Stijnen
18. Ryan Donk
4. Carl Hoefkens
24. Daan Van Gijseghem
3. Peter Van Der Heyden (14. Jeroen Simaeys ’77)
10. Nabil Dirar (6. Wilfried Dalmat ’66)
22. Karel Geraerts
32. Vadis Odjidja-Ofoe
20. Ronald Vargas
44. Ivan Perisic
15. Joseph Akpala (40. Dorge Kouemaha ’60)

Anderlecht:

1. Silvio Proto
30. Guillaume Gillet
27. Marcin Wasilewski
23. Roland Juhasz
7. Jan Lecjaks
18. Lukas Marecek
19. Sacha Kljestan
10. Kanu
13. Jonathan Legear (5. Lucas Biglia ’86)
11. Mbark Boussoufa (32. Christophe Diandy ’90)
14. Romelu Lukaku (21. Tom De Sutter ’78)

Aankomst bij het stadion. De tribunes zitten al vol.
Het veld is bespeelbaar, maar op de tribunes is het nog erg glad en gevaarlijk.

 

Supporters spoeden zich in de rust naar de eet- en drinkgelegenheden.
Heulen met de vijand: Club-supporters aan de 'Cercle-kant' van het stadion.
Ik heb weleens luxere hoofdtribunes gezien.
Wedstrijdmomentje.
De Oosttribune. Helemaal vol.
2 vakken vol met meegereisde Anderlecht-supporters, waarvan je er maar 1 ziet.
0-2 voor Anderlecht. De supporters van Club weten niet hoe snel ze weg moeten komen, terwijl Paarswit op de achtergrond feest viert.
Afgelopen.
Spelers van Anderlecht bedanken de dolblije meegereisde fans.
De spelers van Club blijven nog even hangen, maar kunnen niet echt rekenen op een warme reactie vanaf de tribunes.
Wie goed kijkt ziet de eindstand door de sneeuw heen.
Paarswit wandelt triomfantelijk richting de kleedkamer.
Fanshop 'De Klokke', vernoemd naar het oude stadion.
Het Jan Breydel vanaf de zijkant. Niet bepaald een architectonisch meesterwerk.
Jan Breydel was een Brugs verzetsstrijder uit de 14e eeuw. Geen probleem dus voor beide clubs om deze naam te gebruiken voor hun stadion, zoals dit bijvoorbeeld in Milaan wel problemen geeft.
Het stadion is inmiddels helemaal leeg. De laatste apparatuur wordt opgeruimd.

Eén opmerking over '19/12/2010: Club Brugge K.V. – R.S.C. Anderlecht'

Plaats een reactie